RINGKASAN...

"malaysianoutdoors.blogspot.com" ADALAH BLOG MAJALAH SECARA ONLINE ATAU DIPANGGIL "E-MAGAZINE " KEUJUDAN MAJALAH ONLINE INI BAGI MEMENUHI KEHENDAK RAMAI PEMINAT SUKAN OUTDOORS TIDAK KIRA SUKAN PEMOTORAN MAHUPUN AKTIVITI PERCUTIAN SEMUA SEKALI KITA AKAN CUBA MASUKAN DALAM MAJALAH ONLINE INI, UNTUK MASA INI PIHAK "malaysianoutdoors" MASIH LAGI DI PERINGKAT PERMULAAN MEMBENTUK SATU BENTUK MAJALAH YANG MENARIK PERHATIAN RAMAI, BAGI FASA YANG KEDUA PULA PIHAK KAMI AKAN MENDAPATKAN ARTIKEL-ARTIKEL DARI SEMUA SAHABAT-SAHABAT "OUTDOOR" UNTUK DIMUATKAN DI DALAM MAJALAH INI . "malaysianoutdoors" HARAPKAN SOKONGAN DARI KORANG SEMUA UNTUK TERUSKAN BLOG NI DAN TOLONG LAH KLIK SEKALI "JOIN THIS SITE" DAN "FOLLOW THIS BLOG" DI RUANGAN KECIL SEBELAH KANAN. TQ

Thursday, 23 December 2010

New Waterproof Backpack/Camping&Hiking Outdoor Bag


-WARRANTY 3 TAHUN
-WATERPROOF
-SIZE : PANJANG 62 CM
             LEBAR 35 CM
             TEBAL 19 CM

-HARGA RM 150.00 + RM 15.00 KOS PENGHANTARAN

aPa bEsTnYa jOiNt OuTdOoR...?: tips cara nak tarik duit dari nuffnag

aPa bEsTnYa jOiNt OuTdOoR...?: tips cara nak tarik duit dari nuffnag: "Mungkin ada diantara korang terfikir macam mana blogers-blogers boleh menjana income dari nuffnang dengan banyak sekali kan. disini aku nak ..."

Sunday, 19 December 2010

PASUKAN KHAS MALAYSIA (PDRM)

Pasukan Gerakan Khas (PGK)


Pasukan Gerakan Khas (PGK) merupakan satu pasukan khas anti keganasan berprofil tinggi dan pasukan operasi khusus Polis Diraja Malaysia gabungan Battalion Komando 69 dan Unit Tindakan Khas. Pasukan berberet merah hati atau maroon dan perang ini dilatih khas untuk menangani segala bentuk ancaman keganasan dan jenayah berat di Malaysia.



Ditubuhkan khas sebagai pasukan elit yang mempunyai kemampuan menangani pelbagai serangan pengganas dan jenayah bermula dari ancaman rompakan bersenjata hingga operasi menyelamat. Keanggotaan bagi unit khas ini adalah rahsia dikatakan beroperasi secara efektif pada bulan Oktober 1997 dan terdiri daripada bahagian siasatan khas, unit operasi sistem C4-I, kepakaran letupan khas (misalnya unit pemusnah bom), dan unit penggempur yang terdiri daripada unit penembak tepat. Sebagai pasukan operasi khusus, setiap pegawai dan anggota PGK ini memiliki kemampuan operasi di tiga persekitaran, iaitu di darat, laut, dan udara.
Senarai kandungan



Identiti


Beret Merun
Melambangkan identiti Pasukan Gerakan Khas A atau Unit Tindakan Khas.

Beret Perang Pasir
Melambangkan identiti Pasukan Gerakan Khas B atau Komando 69.

Trimedia Sayap Payung Terjun
Merupakan lambang rasmi yang dipakai oleh pasukan elit PDRM ini. Dan juga kemampuannya dalam pengoperasian unit payung terjun pasukan ini dan penyusupan komando melalui udara.

Ketiga-tiganya dianugerahkan oleh United Kingdom Special Air Service, kerana unit inilah yang menjadi perintis utama penubuhan dua buah pasukan elit PDRM ini.



 

Operasi, Perintah dan Kawalan


Komander PGK bertanggungjawab dalam sebarang operasi yang dijalankan. Kerjasama dan bantuan boleh diperolehi dari Ketua Polis Negeri di mana sebarang operasi tersebut dijalankan. Komander PGK juga bertanggungjawab terhadap pendekatan yang diambil dalam melaksanakan tugas.



UTK yang beroperasi seperti unit SWAT Amerika Syarikat ini menjalani operasi dengan tanpa pakaian seragam unit khas. Unit ini biasanya menjalankan operasi mengekang kegiatan jenayah bersenjata di pekan dan bandar. Manakala Komando 69 yang asalnya merupakan batalion elit bagi Pasukan Polis Hutan (PPH)(kini Pasukan Gerakan Am) menjalankan operasi dihutan bersama dengan Angkatan Tentera Malaysia untuk membanteras segala ancaman pengganas komunis pada tahun 1969 hingga berakhirnya tempoh insurgensi pada tahun 1989 (20 tahun). Dilatih khusus oleh Special Air Service United Kingdom, perwira Komando 69 kini menjalani latihan pelbagai tempur dan misi pengintipan khas.



Pasukan penembak tepat dan pakar bahan letupan unit ini pernah mendapat latihan khas dari beberapa pasukan elit negara asing termasuklah Special Air Service (Australia, New Zealand dan United Kingdom), Pasukan Peronda Sempadan Polis Diraja Thailand dan beberapa unit-unit elit Amerika Syarikat seperti US Navy SEALs, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), Special Weapon and Tactics (SWAT) serta pasukan elit yang lain. UTK diberi beret maroon dan Komando 69 dianugerahkan beret kelabu, iaitu beret kebanggaan yang dianugerahkan oleh pasukan ke 22 SAS.



Pada 14 November 2006, adalah menjadi sejarah pertama buat Pasukan Gerakan Khas apabila kedua-dua beret kebanggaan unit ini dianugerahkan sebagai Beret Diraja setelah dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalulail di Perbarisan Diraja yang bertempat di Pusat Latihan Polis, Jalan Semarak, Kuala Lumpur sempena persaraan baginda sebagai Yang Dipertuan Agong.




Tugas


Peranan Pasukan Gerakan Khas meliputi:



* Pengumpulan risikan khas dalam misi pengintipan dan tugas menggempur.
* Melibatkan diri dalam operasi khas membantu Cawangan Khas PDRM dalam memerangi organisasi subversif atau kegiatan pengganas.
* Operasi menangani-keganasan didalam negara bersama dengan angkatan tentera.
* Penguatkuasaan undang-undang dalam tugas menangani pelbagai jenayah bersenjata didalam negara.
* Operasi menangani-keganasan diluar negara Malaysia, misalnya Operasi Astute di Timor Leste.
* Tugas mencari dan menyelamat didalam dan luar Malaysia, contohnya insiden tsunami di Acheh, Indonesia.
* Tugas kawalan rapat ke atas Yang DiPertuan Agung, raja-raja diseluruh Malaysia, menteri dan orang-orang kenamaan serta diplomat.
* Tugas-tugas lain yang difikirkan sesuai setelah mendapat kelulusan daripada Ketua Polis Negara atau Timbalan Ketua Polis Negara.



Pasukan Gerakan Khas turut menjalani latihan silang bersama dengan unit-unit elit luar negara seperti British SAS, STAR Singapura, ASASR (Australia), NZSAS (New Zealand), Pasukan Penyelamat Tebusan FBI, US Green Beret dan US Special Operations Command Pacific (USSOCPAC).
Unit ini mendapat latihan khas meliputi kursus;


1. Teknik tempur jarak dekat (CQB atau CQC)
2. Mencari dan menyelamat
3. Menyelamat tebusan
4. Penerjunan bebas (HALO/HAHO)
5. Mematikan alat letupan (EOD)
6. Mengalih atau mematikan bahan HAZMAT
7. Operasi di kawasan pembinaan - OBUA
8. Tempur bukan konvensional
9. Kawalan rapat
10. Kepakaran menembak pantas dan tepat (sharpshooter)
11. Sabotaj
12. Perisikan khas
13. Penggunaan pelbagai bahasa
14. Tempur dan menyelamat didalam bangunan, pelantar minyak, kapal dagang    serta didalam bandar - FIBUA
15. Tempur didalam keretapi, lapangan terbang dan pesawat udara
16. Pengintipan
17. Turun menggunakan tali
18. Rondaan jarak jauh
19. Penembak tepat
20. Pengendalian sistem C4-I
21. Penggunaan unit K9
22. Tempur tanpa senjata
23. Tempur berpisau (misalnya dengan pisau tempur, keris, kapak pedang dan,terutamanya kerambit)
24. Karate do
25. Seni silat polis (Silat Warisan Gayung Halilintar, khasnya bagi Komando 69
26. Mematikan jerangkap samar
27. Letupan khas di bawah permukaan air
28. Penyelam tempur
29. Tempur berkenderaan khasnya bermotosikal
30. Penyusupan lintas udara
31. Penyamaran sulit khas(khasnya 69 Komando)
32. Latihan payung terjun dan pelbagai lagi.


P/S TU SERBA SEDIKIT YANG DAPAT AKU KONGSI NGAN KORANG.

manusia paling malas di dunia

http://2.bp.blogspot.com/_-_DfA6iMs2w/TJOuOhCK5pI/AAAAAAAADLY/T32k41edNB8/s1600/a97183_g121_1-fireman.jpg
apa kata kalau lah Bomba kita pun macam ni..

http://4.bp.blogspot.com/_-_DfA6iMs2w/TJOxPbUZNDI/AAAAAAAADMg/trYM1BvZh-0/s1600/a97183_g121_10-lawn.jpg
rasanya korang mesin rumput macam ni ker hehehe

http://2.bp.blogspot.com/_-_DfA6iMs2w/TJOxoBvM0GI/AAAAAAAADMw/peRNPxE2qDQ/s1600/a97183_g121_12-gym.jpg
Tempat Fitness untuk senaman tapi naik tangga pun malas.

http://3.bp.blogspot.com/_-_DfA6iMs2w/TJOxbKnRIuI/AAAAAAAADMo/rsGewnSpxH4/s1600/a97183_g121_7-lawn.jpg
tak tau cakap apa sama ada tuan dia kreatif atau pun malas.


our future car/ kereta masa depan kita


korang rasa di Malaysia lepas tak kereta macam ni

yang ni pulak aku tak pasti macam mana kita nak bawak kat jalan di malaysia ni tgk dia pun lebar pun dah tau tentu makan jalan ni nak kata terbang dari mana nak dapat power suply dia ? 


otak bergeliga sungguh diorang ni buat kereta-kereta ni


Mazda






The Sketch Picture
















Picture of life



















p/s Allah maha besar janganlah kita melupakan nikmat sementara yang di berikannya.

dulu tanya orang sekarang ni......GPS kan ada

Paparan skrin HD Papago!




MALU bertanya sesat jalan. Ungkapan ini sering terpacul daripada mulut orang lama ketika memberi nasihat kepada golongan muda agar tidak sombong atau meninggi diri sekiranya tidak mengetahui sesuatu perkara.
Kebetulan, ia juga sesuai digunakan untuk situasi ketika seseorang memandu kenderaan ke destinasi kurang diketahui jalannya.
Bagaimanapun, perkembangan teknologi banyak membantu memudahkan lagi para pemandu tanpa perlu berhenti berkali-kali untuk bertanyakan petunjuk jalan.
Ini termasuklah pembangunan teknologi alat bantuan navigasi Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) yang memberi kemudahan navigasi kepada orang ramai.
Peranti berteknologi tinggi menggunakan teknologi satelit itu semakin mendapat tempat terutamanya penggemar elektronik dalam mencari arah destinasi dan jalan-jalan yang ingin dikunjungi mereka.
Ia dapat membantu pengguna dalam mencari sesuatu destinasi dengan lebih mudah dan berkesan, sekali gus menjimatkan masa terdedah kepada risiko tersesat dan sebagainya.
Menyedari peranti tersebut semakin mendapat tempat dalam kalangan penggemar gajet tempatan, syarikat M3 Asia Sdn. Bhd. telah memperkenalkan alat bantuan navigasi GPS terbaru untuk memenuhi permintaan pengguna.
Model terbaru Papago! H5600 mengenengahkan ciri-ciri teknologi terkini bersesuaian dengan gaya hidup masyarakat hari ini yang semakin berdaya maju.

PERANTI GPS kini menjadi salah satu keperluan penggemar elektronik. - Gambar hiasan


Skrin berdefinisi tinggi
Ketua Pegawai Operasi Kumpulan M3 Asia, Lester Neil Francis berkata, kelainan ketara yang dapat dilihat melalui GPS terbaru ini adalah ia dilengkapi paparan skrin definisi tinggi (HD) membolehkan pengguna melihat paparan dengan lebih jelas dan mudah.
“Ia merupakan model pertama GPS Papago! yang menggunakan teknologi paparan skrin HD, malah mempunyai reka bentuk nipis dan bergaya untuk dimiliki pengguna.
“GPS tersebut juga mempunyai paparan skrin sentuh sebesar 12.7 sentimeter (sm) untuk memudahkan proses menaip dan memberi kepuasan kepada pengguna setiap kali mereka ingin mencari destinasi,” katanya ketika ditemui di Digital Lifestyle Expo 2010 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.
Selain daripada itu, Papago! H5600 yang menggunakan sistem operasi Wince 6.0 juga dilengkapi mesej rangkaian trafik (TMC).
“Apabila laluan yang ingin dilalui pengguna berdepan kesesakan lalu lintas ciri TMC ini akan akan memberi laluan alternatif.
“Satu mesej akan dipaparkan jika ia mengesan kesesakan terhadap laluan asal sekali gus dapat menjimatkan masa pengguna,” ujarnya lagi.
Bagi mereka yang tidak gemar menaip pula, sistem pengaktifan arahan suara (Voice Command Activation) ditawarkan kepada pemandu.

TIMBALAN Presiden Maction Technologies Inc, Leon Jian (tiga dari kanan) dan Lester (dua dari kanan) bersama tenaga kerja M3 Asia ketika melancarkan GPS Papago! H5600 di Digital Lifestyle Expo 2010 di Kuala Lumpur.


Perpustakaan peta
Pengguna tidak perlu bersusah payah menaip tetapi hanya menggunakan suara untuk mengetahui destinasi yang hendak dituju.
Keistimewaan Papago! H5600 yang menggunakan perisian Papago! X7 Reality membolehkan peta kelihatan lebih terperinci dan topografi mudah difahami oleh pengguna.
Bahkan, perisian terbaru ini juga membolehkan pengguna menyimpan lebih banyak peta dan rujukan tempat menarik atau Point of Interest (POI) kerana menawarkan perpustakaan menyeluruh.
Ciri-ciri itu termasuk Digital Elevation Model (D.E.M), tanda tempat tiga dimensi (3D) dan pandangan simpang.
Lester menambah, tanda tempat 3D dapat memberi gambaran sebenar bangunan dan lokasi yang ingin dikunjungi pengguna.
Katanya, pandangan simpang yang ditawarkan GPS itu pula akan memberi panduan kepada pengguna mengenai simpang-simpang dilalui mereka.
Dari segi multimedia pula, Lester menambah, Papago! H5600 didatangkan bersama pemain multimedia yang serba canggih.
“Pemain multimedia ini dapat menyokong fail yang mempunyai format MP3, WAV, WMV, WMA dan banyak lagi.

PAPARAN berdefinis tinggi memberikan kejelasan saat pemandu membuat rujukan peta ke sesuatu destinasi.


“Ia juga mempunyai picu kad SD bagi mereka yang ingin melihat gambar dan filem dengan menggunakan GPS ini,” katanya lagi.
Selain daripada peta Malaysia, GPS tersebut juga menawarkan peta Singapura, Brunei, Indonesia dan Thailand bagi mereka yang gemar mengembara.
Katanya, produk yang dihasilkan oleh Maction Technologies Inc. itu dijual pada harga RM799.
Untuk maklumat lanjut mengenai produk berkenaan pengguna boleh melayari laman web www.m3asia.com
p/s  : malaysianoutdoors rasa nak kena beli jugak ni berapa kali dah aku sesat dalam kl.

Saturday, 18 December 2010

Bercuti Sakan Di Serawak (sambil menyelam minum air)

Tempat : Sarawak
Tarikh : 9.12.2010 - 13.12.2010

Akhirnya aku berjaya juga menjejakkan kaki ku di bumi Serawak bersama keluargaku hahahah ambik ko 5 hari 4 malam kat sana itu pun sebab adik iparaku nak kawin kalau tak entah bila la aku nak rasa bawak family g sana kan. kalau di pikirkan tambang kapal terbang saja dah mengerunkan aku walaupun boleh tempah awal untuk mendapatkan harga murah dengan tambang untuk 4 orang, 2 dewasa dan 2 kanak-kanak tambah dengan penginapan di hotel lagi makan-minum lagi ,sewa kereta lagi , nak shopping untuk diri sendiri dan untuk sedara dan kengkawan mau pening jugak tu mau tak makan lepas tu bila balik dari serawak ni .


Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak


baru tiba di airport kuching,Serawak

kat depan hotel

sebenarnya kita orang datang serawak bukanlah nak bercuti pun oleh kerana adik ipar nak sponsor supaya hadir untuk majlis pernikahan dan kawin dia so kita orang ambiklah peluang untuk bercuti sekali. Masa kat serawak ni kami menginap di hotel Arif dekat 'Jalan Haji Taha' x silap aku la, sewa pun murah RM 90.00 untuk 1 katil queen dan 2 katil bujang untuk 1 malam. Makan pun senang x payah jalan jauh2 kat bawah tu macam-macam ada, orang kelantan pun ada berniaga kat sini.

di kedai makan berhampiran hotel

Nasi Ayam Penyek


ok sebelum aku sambung cerita pasal tujuan aku kat sini dan mana tempat yang aku pergi aku nak cerita sikit pasal tempat menarik dulu di Serawak kat korang boleh pastu aku sambung cerita pasal aku bukan apa nak bagi korang nampak 'view' sikit keadaan kat sini bagi mereka yang baru nak pergi la kan aku ni bukan la pandai sangat sekadar nak berkongsi jer.

Yang pertama dan yang paling dekat sekali ialah Kuching Waterfront, satu tempat yang menjadi kemestian bagi pengunjung di Kuching. Kuching Waterfront menjadi tempat santai yang sesuai dan berada betul betul berhadapan dengan Sungai Sarawak.
Di sini juga terdapat gerai gerai makan yang dibuka pada petang hari yang menyediakan pelbagai jenis makanan termasuk delicacy tempatan seperti laksa Sarawak dan Mee Kolok. Namun harga di sini agak mahal berbanding tempat tempat lain kerana ia kawasan tumpuan pelancong. Contohnya, jika di tempat lain boleh dapat laksa Sarawak pada harga RM3 atau RM3.50, di sini harganya adalah di sekitar RM6-RM7 sepinggan. cadangan aku pada korang tengok dulu harga.
Kuching Waterfront dilengkapi dengan kemudahan tandas, tempat solat, pejabat polis serta tourist information centre.
Jika berminat dengan barang kraftangan, di seberang jalan Waterfront ada deretan kedai yang menjual barang kraftangan terutamanya kraftangan Sarawak termasuk sumpit, pasu, tikar, baju, kain pua kumbu (mesti beli) dan pelbagai jenis replika.
Sesetengah kedai harga barangannya masih boleh dirunding. Tempat ini sesuai untuk mereka yang agak kesuntukan masa atau malas untuk ke tempat yang jauh sedikit seperti di Pasar Satok (10 minit) dan juga Pasar Serikin (1 jam 30min) di mana kraftangan di dua tempat tersebut boleh didapati dengan harga yang lebih murah. Tambahan pula, Pasar Satok dan Serikin dibuka hujung minggu (Sabtu dan Ahad) sahaja manakala kedai di sini dibuka setiap hari.
Kalau berjalan terus anda akan sampai ke market Waterfront yang kebiasaannya dibuka hingga malam hari. Boleh lawati kawasan ini pada malam minggu untuk menikmati pengalaman membeli ikan dan bahan2 seafood pada waktu malam hari (satu lagi keistimewaan duduk di Kuching).
Di sini boleh beli ikan terubok masin kalau mahu. Harga ikan terubok masin di sini sama seperti di Pasar Satok. Peniaga di sini akan masuk dalam kotak dan balut elok elok supaya senang nak dibawa masuk kapal terbang. Ikan terubok yang dibungkus boleh tahan selama 7 hari jika tidak disimpan dalam peti sejuk.
Jika masih tidak puas dengan hasil kraftangan dan barangan Sarawak, boleh juga pergi ke India Streetyang berdekatan dengan pasar Waterfront. Kawasan India Street ini ditutup sekitar 6pm-7pm.
Anda juga boleh menyusuri Sungai Sarawak dengan menaiki River Cruise dari jeti Waterfront pada sebelah petang dengan harga di sekitar RM40-RM45 untuk setiap trip. Jika mahu melawat perkampungan Melayu di Seberang sungai, boleh menaiki sampan pada harga 50 sen sahaja (tiada jaket keselamatan).


Di seberang Sungai Sarawak ada sebuah restoren yang agak terkenal iaitu MyVillage Baruk yang dibuka bermula senja. Di sebelahnya ada lagi satu gerai yang baru dibuka dan diberi nama gerai Pak Lah Boyan. Walaubagaimanapun, tidak digalakkan untuk makan di gerai2 tersebut pada malam minggu kerana penuh dengan umat manusia dan ada kemungkinan anda akan menerima layanan yang amat tidak memuaskan, sebagaimana yang terjadi kepada kami beberapa kali sebelum ini. Kawasan ini banyak dihuni oleh penduduk Melayu Sarawak dan salah satu daya tarikan yang ada ialah kedai kek lapis yang terkenal yang dikenali sebagai Kek Lapis Dayang Salhah (kedai berwarna biru).
Ia terkenal sehingga isteri isteri vip dan orang kenamaan seringkali membeli kek lapis secara borong di sini. Harga sebiji kek ialah RM10 dan jika anda beli 10 anda akan dapat percuma sebiji kek. Pelbagai jenis pilihan perisa kek lapis Sarawak ada di sini tetapi jangan risau kerana anda akan dihidangkan dengan sampel kek yang boleh dimakan percuma. Menurut pengusaha kek lapis ini, perisa yang paling disukai ialah perisa masam-manis (berwarna hijau).
Satu lagi sebab kenapa kampung Melayu ini terkenal ialah anda boleh lepak dan bersantai melihat pemandangan bandar Kuching pada waktu malam dari seberang Sungai ini. Siapa kata kat Sarawak tak boleh lepak?
Untuk ke Pasar Satok, boleh naik teksi dengan kadar RM5 – RM8, bergantung kepada pemandu (teksi tidak bermeter). Tiada masalah untuk mencari tempat tempat & restoren makan yang halal kerana ada banyak di sini seperti Kopi O Korner, Dayang Cafe, Kafe Sahabat, Prabha Cafe, dan sebagainya. Jika mahu mencuba umai, samaada umai ikan, udang atau obor obor (!) boleh cuba di Moly’s Place (ting. 4 di Wisma Satok) kerana ketiga tiga jenis umai selalunya boleh didapati di situ (amaran: tak semua orang boleh makan umai ini). Sarawak juga kaya dengan hasil sagu, jadi boleh cuba Kuih Sagu dan juga Tebaloi (biscuit sticks). Di Pasar Satok juga ada menjual kek lapis sarawak pada harga yang lebih tinggi (RM15-RM18).

anda juga boleh ke tempat orang utan di 'Semenggoh Wild life Centre' tempat nya memang besar dan tempat alam semulajadi memang seronok sebenarnya jika menghayati flora dan fauna sementara menunggu kehadiran orang utan.Untuk tiket masuk anda akan dikenakan bayaran RM 3.00 sahaja bukanlah mahal pun berbanding dengan apa yang kita akan dapat bagi mereka yang minat sahaja lah kalau yang tak minat tu akan dapat letih dan bosan jer lah.


masa ni orang utan berlumba nak makan


sepupu sepapat nak tengok orang utan

(kenangan yang aku tak leh lupa time anak aku tanya ada harimau tak dalam hutan ni abah  adoiyai soalan bila dalam hutan ni aku pun terdiam huhuhu takut nak jawab )

Selain dari itu kami jugak pergi ke muzium kuching di Dewan bandaraya Kuching masuk percuma tapi kalau bawa kamera kena bayar RM 3.00 apa la sangat kalau nak bergambar untuk buat kenangan kan.

berposing depan kepala Kuching

 aku,Amalina dan Kuching

di hadapan Dewan Bandaraya Kuching


Sebenarnya banyak lagi tempat tempat menarik di Kuching ni seperti Pasar Serikin, Crocodile Farm,  Rumah Panjang Bidayuh, Taman Negara Bako, Damai & Santubong Resort (di sini ada Kampung Budaya Sarawak), kilang pasu, Fairy Cave & Wind Cave serta banyak lagi. tapi apakan daya budget  ku dah lari hehehehe ikut kan hati semua tempat aku nak pergi.






aDa LaGi Da....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...